Thursday, June 27, 2013

IKAN PERCIK BERAPI



IKAN PERCIK BERAPI


(hah amik ko kemain ganas nama resepi ni..bkn nye apa sbb ditaruk cili api makanya jd lah pedas berapi hehe)

Bahan2
5 tangkai cili api (dikisar)
5 biji cili masak (dikisar)
10 biji cili kering (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
3 ulas bawang merah (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
2 cubit pes tomyam
1 peket santan (jika mau kurangkan kuantiti santan pun boleh)
1 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 helai daun limau purut
sedikit garam
perahan lemon
daun pisang (utk membakar/panggang)

Cara2
-masukkan ikan, bhn2 giling & santan di dlm periuk
-masakkan dgn api sederhana
- setelah mendidih, angkat & masukkan ke dlm daun pisang
- masukkan perahan lemon & balut.
- panggang seketika hingga naik bau
-angkat & hidangkan.


No comments:

Post a Comment